Ukrajina v souvislostech

PLAY ► (Český rozhlas Plus)

Běloruský model. Celý region včetně Ukrajiny ohrožen „lukašenkizací“ Mezinárodní internetový list Huffington Post uveřejnil článek Natalie Radzinové s varovným názvem Diktatura vždycky znamená válku. Hned v úvodu čteme, že ruská vojenská agrese znamenala pro Západ opravdový otřes.

Kulturní válka v Rusku dnes připomíná rok 1933  „Už jsem to někdy viděl, ale nebylo to v mém životě. Před očima se mi rozprostřely žloutnoucí výstřižky z novin, které vyšly na přelomu 20. a 30. let 20. století. Viděl jsem to také v dopisech, básních, příbězích, divadelních hrách a pamětech lidí, kteří prožili noční můru o zhroucené kultuře, jejíž trosky padají a ničí všechno a všechny kolem sebe. A teď to vidím znovu v současných novinách i na internetu a slyším i vidím to v rozhlase a televizi.“

Kulturní válka v Rusku dnes připomíná rok 1933 „Už jsem to někdy viděl, ale nebylo to v mém životě. Před očima se mi rozprostřely žloutnoucí výstřižky z novin, které vyšly na přelomu 20. a 30. let 20. století. Viděl jsem to také v dopisech, básních, příbězích, divadelních hrách a pamětech lidí, kteří prožili noční můru o zhroucené kultuře, jejíž trosky padají a ničí všechno a všechny kolem sebe. A teď to vidím znovu v současných novinách i na internetu a slyším i vidím to v rozhlase a televizi.“

Vídeň vystavuje protestní umění, které se představilo na kyjevském Majdanu | V rohu místnosti hoří pneumatiky a ze stropu visí plynové masky a policejní obušky. Ve vídeňském muzeu Künstlerhaus je k vidění umění kyjevského Majdanu. Výstava, o níž referuje korejský deník Korea Herald, se jmenuje Jsem kapka v oceánu podle hesla lidí, kteří v ukrajinské metropoli demonstrovali svůj postoj na Náměstí nezávislosti.

Vídeň vystavuje protestní umění, které se představilo na kyjevském Majdanu V rohu místnosti hoří pneumatiky a ze stropu visí plynové masky a policejní obušky. Ve vídeňském muzeu Künstlerhaus je k vidění umění kyjevského Majdanu. Výstava, o níž referuje korejský deník Korea Herald, se jmenuje Jsem kapka v oceánu podle hesla lidí, kteří v ukrajinské metropoli demonstrovali svůj postoj na Náměstí nezávislosti.

Anektuje Putin také Podněstří a Oděsu? Bude dalším krokem Vladimira Putina zabrání Oděsy? Zdá se, že si ruský prezident vybírá své příští cíle – nejprve malý odštěpenecký státeček Podněstří v Moldavsku a pak ukrajinský přístav Oděsu, píše americký server Daily Beast.

011_Obama & Putin

Ukrajina testuje americko-ruské vztahy Mimořádně kritická slova ruského ministra zahraničí Lavrova zazněla na adresu Washingtonu. Jde o jen o diplomatickou přestřelku, či o další temnou kapitolu v koexistenci obou států? Jak se jejich vztahy vyvíjely a kam směřují?

Postříbřený Putin Připojení Krymu k Rusku má zvěčnit pamětní medaile. Stříbrných, na povrchu pozlacených medailí bude podle ruských médií vyrobeno jen 25 kusů. Cena dosud nebyla oznámena. Každá medaile bude veliká jako dlaň a těžká celý kilogram. Na přední straně bude Putinův portrét, na zadní straně symbolická mapa Krymského poloostrova.

012_Ukraine

Libor Dvořák: Situace na východní Ukrajině je stále napjatá Každá rada drahá, praví staré české úsloví, které současnou situaci kyjevské prozatímní státní moci vystihuje zřejmě nejlépe. Úřadující prezident Turčynov a úřadující premiér Jaceňjuk jsou si velmi dobře vědomi, že hnízda proruského odporu na východní Ukrajině je třeba pacifikovat, ale zároveň jako by nevěděli, jak přesně to udělat.

013_Ukraine

Alexander Tolčinský: Jak si stojí „ukrajinské“ síly? Bojuje se ve Slavjansku. Ukrajinská armáda postupuje proti proruským povstalcům, kteří jsou označováni za teroristy. Situace je nepřehledná. Zhruba toto se dozvíte ze zpráv na východní Ukrajině. Místní noviny ale zároveň připouštějí vzpouru v Dněpropetrovské vojenské jednotce. Ta měla být nasazena v bojích proti proruským separatistům v Doněcké oblasti. Šlo o záložníky ukrajinské armády. Těm se ale do bojů nechtělo. Jak je to vlastně s bojeschopností ukrajinských sil?

014_Lenin

Alexandr Mitrofanov: Leninovi dědici Vladimir Iljič Uljanov, partajní krycí jméno Lenin, před devadesáti lety umřel a v hmotné podobě neexistuje. To by ani přes kouzla balzamovačů nešlo. Uprostřed Moskvy leží umělé stvoření, v němž z původního těla nezbylo nic. Ruští komunisté a komunisté celého světa ho dodnes uctívají. Ti ruští spolu se Stalinem. Ostatní občas separátně. To jsou jejich stranické hrátky. S výjimkou Kuby a Severní Koreji komunistický režim v jeho dřívější podobě nikde nevládne. A detail, že ruský premiér Dmitrij Medvěděv předevčírem, kdy bylo výročí Leninova narození, poblahopřál k tomuto datu ruským komunistickým poslancům, by sám o sobě mnoho znamenat neměl.

 

Napsat komentář